William Harvey. En medicinsk revolutionär

Kenneth Pehrsson
225 sidor på svenska
Illustrerad i färg och svartvitt

250 kr

Författare

Kenneth Pehrsson

Språk

svenska

Antal sidor

225

Förlag

Fri Tanke förlag

Serie

Hagströmerbibliotekets skriftserie 22

År

2018

ISBN

9789188589002

Kategori:

Det är en enastående och fullständigt fascinerande beskrivning av en stor vetenskapsman och läkare och där hans egen text nu på svenska tolkats med till synes stor lätthet.
Georg Klein

William Harveys upptäckt av blodomloppet revolutionerade vetenskapen. Hans empiriska arbete om hjärtat och blodkärlen gick emot rådande vedertagna idéer och metoder och förändrade synen på hur vår kropp fungerar i grunden. Harvey var utan tvekan en av sin tids mest lysande stjärnor och hans bidrag till vetenskapen anses av många vetenskapshistoriker som lika betydelsefull som Isaac Newtons lära om gravitationen eller Charles Darwins om evolutionen.

Med De motu cordis, som publicerades 1628, framstår William Harvey än idag som författare till en av de mest betydelsefulla skrifterna i medicinens historia. I William Harvey har hans livsverk för första gången i sin helhet översatts till svenska. Författaren och kardiologen Kenneth Pehrsson sätter också in Harvey i en historisk kontext. Denna bok ger en rik förståelse för de villkor Harvey arbetade under och det motstånd han mötte, och beskriver på ett fängslande sätt hur han kom att göra en av de viktigaste upptäckterna i medicinens historia.